تاریخ انتشار : شنبه 28 مهر 1403 - 16:10
کد خبر : 126065

زایمان با بی‌ حسی چیست؟ چه کسانی واجد شرایط آن هستند؟

زایمان با بی‌ حسی چیست؟ چه کسانی واجد شرایط آن هستند؟

  انجام زایمان با بی حسی، روشی رایج و متداول است که به منظور کاهش درد مادر حین زایمان انجام می‌گیرد. انواع زایمان بی حسی شامل زایمان اسپاینال و اپیدورال است. بی‌حسی اپیدورال، در اصل همان زایمان بی‌ حسی از کمر با اعمال بی حسی موضعی است که با حفظ هوشیاری مادر انجام می‌شود. عوارض

 

انجام زایمان با بی حسی، روشی رایج و متداول است که به منظور کاهش درد مادر حین زایمان انجام می‌گیرد. انواع زایمان بی حسی شامل زایمان اسپاینال و اپیدورال است. بی‌حسی اپیدورال، در اصل همان زایمان بی‌ حسی از کمر با اعمال بی حسی موضعی است که با حفظ هوشیاری مادر انجام می‌شود. عوارض یا مضرات زایمان با بی حسی، شامل سردرد، خارش و افت فشار خون است.

 

زایمان با بی حسی چیست؟

زایمان با بی حسی، به زایمانی اشاره دارد که پزشک متخصص، ماده بی‌حسی را به بدن مادر تزریق می‌کند تا در طول زایمان، درد نداشته باشد. بعد از انجام بی‌حسی، مادر قسمت‌ کمر به پایین خود را احساس نمی‌کند. بی‌حسی هم در عمل زایمان طبیعی و هم در سزارین استفاده می‌شود؛ با‌این‌حال، روش‌ها و انواع مختلفی دارد.

 

زایمان با بی حسی دارای چند نوع است؟

زایمان با بی حسی به روش‌های مختلف انجام می‌گیرد. زایمان اپیدورال و اسپاینال، مهم‌ترین انواع بی‌حسی را شامل می‌شوند. موارد جزئی‌تر را در ادامه باهم بررسی خواهیم کرد.

 

بی‌حسی اپیدورال

بی‌حسی اپیدورال، از رایج‌ترین روش‌های بی‌حسی و کاهش درد در زایمان است. در این روش، داروی بی‌حسی به فضای اپیدورال (فضای اطراف نخاع و خارج از کیسه نخاعی) در قسمت پایین کمر تزریق می‌شود. بی‌حسی اپیدورال ضمن حفظ هوشیاری مادر، توانایی حرکت دادن پاها را هم حفظ می‌کند. همچنین، پزشک متخصص هنگام انجام بی‌حسی، ضربان قلب مادر و نوزاد را به صورت مداوم کنترل می‌کند.

 

بی‌حسی نخاعی یا اسپاینال

در بی‌حسی نخاعی یا اسپاینال، داروی بی‌حسی مستقیماً به مایع نخاعی تزریق شده و بی‌حسی خیلی سریع اتفاق می‌افتد. شدت بی‌حسی اسپاینال، بسیار قوی‌تر از اپیدورال بوده و معمولاً در زایمان سزارین یا شرایط اضطراری انجام می‌شود. در حالت کلی، انتخاب نوع بی‌حسی متناسب با شرایط جسمانی مادر و با نظر پزشک متخصص زنان انجام می‌گیرد. کمردرد بعد از بی‌حسی نخاعی یکی از عوارض شایع این نوع از زایمان است.

 

نکات مراقبتی بعد از انجام عمل سزارین با بی‌حسی

پزشک متخصص، معمولاً یکسری دارو‌های ضد درد برای مادر تجویز می‌کند. زیرا، به‌دنبال از بین رفتن تاثیر داروی بی‌حسی، مادر احساس درد شدیدی خواهد داشت. همچنین، تیم پزشکی بایستی بر شرایط زخم مادر و وجود یا عدم وجود عفونت توجه داشته باشند. حین عمل یا بعد از عمل، ممکن است مادر دچار افت فشار خون شود. در نتیجه تیم پزشکی و پزشک زنان، باید توجه ویژه‌ای به فشار خون مادر داشته باشد.

 

 

 

زایمان با بی حسی چه مزایایی دارد؟

در تیتر قبل اشاره کردیم که مهم‌ترین کاربرد و مزایای زایمان با بی حسی، کاهش درد مادر حین زایمان است. با‌این‌حال مزایای زایمان با بی حسی فقط به همین موارد محدود نیست. سایر نکات را باهم بررسی می‌کنیم:

 

·         هوشیاری مادر؛ در هر دو نوع زایمان با بی حسی، مادر هوشیار است و می‌تواند تولد فرزند خود را ببیند. این موضوع، برای مادرانی که توانایی جسمانی برای بیهوشی عمومی ندارند نیز بسیار مناسب است.

·         کنترل استرس و اضطراب؛ بسیاری از مادران، حین زایمان طبیعی بدون بی‌حسی، استرس و اضطراب زیادی را متحمل می‌شوند. با اینکه این مورد کاملاً نرمال است، ولی هورمون اضطراب بر بدن مادر و جنین تاثیرات منفی دارد.

·         بازگشت به وضعیت عادی در کمترین زمان؛ بی‌حسی نخاعی و اپیدورال، مادران بسیار سریع‌تر از بیهوشی به حالت عادی باز می‌گردند. زیرا، اثرات داروی بی حسی سریع‌تر از داروی بیهوشی برطرف می‌شود.

·         تسهیل مراحل پس از زایمان؛ بعد از اتمام زایمان طبیعی، ممکن است یکسری پارگی‌های جزئی در ناحیه پرینه رخ دهد. در این موقعیت، پزشک متخصص به منظور کنترل پارگی، روی ناحیه پرینه برش انجام می‌دهد. این کار به منظور تسهیل خروج نوزاد انجام می‌شود. با‌این‌حال، مادر نیز همراه درد زایمان مجبور نیست درد دیگری را هم تحمل کند.

·         کاهش عوارض جراحی؛ در زایمان با بی حسی، مادر هوشیار است و اثرات بیهوشی عمومی را متحمل نمی‌شود. برای مثال، ایجاد اختلال‌های تنفسی و طولانی شدن زمان بیدار شدن، از عوارض عمل با بیهوشی هستند. با اینکه در زایمان با بی حسی چنین عوارضی وجود ندارد.

در نهایت، در صورت طولانی بودن زمان زایمان، مادر احساس از شدت درد احساس خستگی ندارد و زایمان راحت‌تر انجام می‌گیرد.

 

تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهم‌ترین وظایف دکتر زنان می‌توان به مراقبت‌های پیش و بعد از زایمان، مراقبت‌های پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماری‌هایی مثل عفونت‌های زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پره‌اکلامپسی، سندروم تخمدان پلی‌کیستیک می‌پردازد. در صورت ابتلا به این بیماری‌ها، برای اخذ نوبت دکتر زنانمی‌توانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان (https://drdr.ir/search/expertise-1/)  در سایت دکتردکتر استفاده کنید.

 

 

چه کسانی برای زایمان با بی حسی واجد شرایط هستند؟

در حالت کلی، مادرانی که هیچ‌گونه مشکلات پزشکی یا سابقه ابتلا به بیماری‌های خاص را ندارند، می‌توانند زایمان با بی حسی انجام دهند. برای مثال، افرادی که فشار خون یا بیماری‌های قلبی ندارند. همچنین، مادرانی که آستانه تحمل دردشان بسیار پایین است معمولاً زایمان با بی حسی را ترجیح می‌دهند. سایر موارد را باهم بررسی می‌کنیم:

 

·         مادرانی که سابقه زایمان‌های دردناک داشته‌اند؛

·         مادرانی که به هر دلیل نباید بیهوش شوند؛

·         مادرانی که بدنشان نسبت به داروهای بیهوشی حساس است؛

·         مادرانی که در ناحیه کمر خود عفونت‌های فعال ندارند؛

·         مادرانی که در ساختار ستون فقرات خود مشکل ندارند.

با این تفاسیر، پزشک متخصص باز هم پیش از انتخاب نوع زایمان، شرایط جسمانی مادر و جنین را بررسی می‌کند. مادران نیز بایستی هنگام مراجعه به پزشک شرایط جسمانی خود را صادقانه با پزشک خود مطرح کنند.

 

مراقبت‌های بعد از زایمان با بی‌حسی

مراقبت‌های بعد از زایمان با بی‌حسی، به منظور اطمینان از سلامتی مادر و نوزاد بسیار مهم است. بعد از اتمام از زایمان، مادر معمولاً به اتاق ریکاوری منتقل می‌شود تا به‌دقت تحت نظر قرار گیرد. در این مرحله، علائم حیاتی او مانند فشار خون و ضربان قلب، به‌طور مداوم کنترل می‌شود. اگر مادر دچار افت فشار خون ناشی از بی‌حسی باشد، یکسری دارو‌های کنترل‌کننده به وی تزریق می‌کنند. همچنین، بعد از زایمان، اثرات داروی بی‌حسی باعث می‌شود که مادر در پاهای خود احساس گزگز یا ضعف داشته باشد. این حالت، تا چند ساعت برطرف می‌شود؛‌ با‌این‌حال، پرستاران به مادر کمک می‌کنند تا با انجام چند حرکت سبک و تمرین‌های تنفسی، این مرحله را سریع‌تر پشت سر بگذارد.

 

درنهایت، مادر بایستی داروهای مسکن تجویزی را به صورت منظم مصرف کند تا درد ناشی از زایمان کنترل شود. بعد از مرخصی، در صورت بروز عوارض جانبی مانند سردرد شدید یا عفونت در محل تزریق، مادر باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای بررسی شرایط دقیق زایمان با بی حسی، بایستی به پزشک متخصص زنان و زایمان یا دکتر زایمان بی‌حسی مراجعه کنید. البته شما از همان ابتدای بارداری، با پزشک در ارتباط هستید و می‌توانید در خصوص زایمان بی‌ حسی از کمر با وی صحبت کنید. دکتر زنان، در طول نه ماه بارداری از شرایط جسمانی شما و جنین باخبر است. درنتیجه، نوع زایمان شما را بر این اساس انتخاب می‌کند. در صورت انتخاب زایمان بی‌حسی، پزشک زنان مزایای زایمان بی‌حسی و معایب زایمان بی‌حسی را با شما درمیان می‌گذارد. سپس، بهترین روش را برای شما در نظر خواهد گرفت.

 ماخذ : مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/)

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.