تاریخ انتشار : یکشنبه 10 آذر 1398 - 10:09
کد خبر : 2977

چرا بنزین گران شد ولی سیگار نه؟!

چرا بنزین گران شد ولی سیگار نه؟!

درآمد ناشی از افزایش مالیات سیگار تنها یکی از گزینه‌هایی است که در صورت فراگیر نبودن مافیا و فساد اقتصادی در همه بخش‌ها، امکان بهره‌مندی از آن وجود دارد. که در ادامه گزارشی از صادرات واردات و افزایش این دخانیات مشاهده می کنید .

به گزارش تیتر داغ ؛ برآورد مصرف سیگار در شش ماهه نخست سال جاری را معادل ۳۲.۵ میلیارد نخ محاسبه شده است و این درحالی است که برآورد مصرف در مدت مشابه سال قبل، معادل ۲۷.۵ میلیارد نخ بود. همچنین در حالی‌که برآورد مصرف در طول سال گذشته، ۵۵ میلیارد نخ سیگار اعلام شد بود، برآورد مصرف سیگار در سال جاری معادل ۶۵ میلیارد نخ محاسبه شده است که تاکنون این معادل بالا تر نیز می رود .

مصرف سیگار

مصرف سیگار

 صفر شدن واردات  سیگار

در این شرایط براساس گزارشی که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شده است؛ واردات سیگار در شش ماهه نخست سال جاری با کاهش ۱۰۰ درصدی روبرو شده تا همچنان روند صفر شدن واردات این محصول از ابتدای سال جاری تا پایان شهریورماه، حفظ شود. وارداتی که طی شش ماهه نخست سال گذشته رقمی معادل ۱.۴۲ میلیارد نخ بود.

میزان صادرات سیگار

 

رییس مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات از کاهش۳۹درصدی واردات سیگار، افزایش ۱۰درصدی تولید،کاهش ۳۱ درصدی قاچاق و افزایش۲۱درصدی صادرات سیگاردر۹ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبرداد.

علی اصغر رمزی واردات سیگار در ۹ ماهه سال گذشته را ۳ میلیارد و ۶۶۰ میلیون نخ اعلام کرد و گفت: واردات سیگار امسال به ۲ میلیارد و ۲۳ میلیون نخ کاهش یافته است. از سوی دیگر تولید سیگار که در ۹ ماهه سال گذشته ۳۱ میلیارد و ۹۹ میلیون نخ بود، در ۹ ماهه امسال به ۳۵ میلیارد و ۲۳ میلیون نخ افزایش پیدا کرد.

وی افزود: برآورد قاچاق سیگار که در ۹ ماهه سال گذشته حدود ۵ میلیارد و ۷۵ میلیون نخ بوده در ۹ ماهه امسال به ۳ میلیارد و ۹۷ میلیون نخ کاهش یافته است.

رمزی با اشاره به علت این تغییرات در صنعت دخانیات کشور، گفت: این تحول که برای­­کاهش شدید واردات و قاچاق و افزایش سهم تولیدات داخل کشور در مصرف کشور از ۵۳ درصد ۳ سال قبل به بیش از ۹۰ درصد در سال ۹۶ شکل گرفته، ناشی از اجرای تبصره ۳ ماده ۱۰۲ قانون برنامه پنجم توسعه کشور بوده است.

 

برآورد قاچاق سیگار

اما در مورد قاچاق سیگار نیز باید اعلام کرد که برآورد قاچاق این محصول در شش ماهه نخست سال جاری معادل ۱۳ میلیارد نخ بوده که این موضوع در مدت مشابه سال قبل، معادل ۲.۸۵ میلیارد نخ برآورد شده بود.

 

تعداد واحدهای فعال دخانی

گفتنی است تعداد واحدهای فعال دخانی تا پایان شهریورماه سال جاری در حوزه سیگار ۱۹ واحد و در حوزه تنباکو، ۲۸ واحد بوده است که در مجموع حاکی از فعالیت ۴۷ واحد دخانی در کشور است که در قیاس با مدت مشابه سال قبل که تعداد این واحدها ۳۷ واحد بوده است، افزایش ۱۰ واحد تولیدی محصولات دخانی را نشان می‌دهد.

دلیل گران شدن سیگار چیست؟

 

واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی مهمترین علت افزایش قیمت سیگار را عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی برای تأمین مواد اولیه و کاهش تولید این محصول هستند.

دلیل گران شدن سیگار میتواند این باشد که در سه ماه اخیر بانک مرکزی گواهی ثبت آماری صادر نکرده، بنابراین امکان تسویه حساب و واردات مواد اولیه تولید سیگار وجود نداشته است.

تولیدکنندگان برای وارد کردن مواد اولیه مورد نیاز خود باید درخواست ثبت سفارش دهند و این درخواست از سوی سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت (صمت) استان‌ها که مسئول تأیید ثبت سفارش و تخصیص ارز هستند، بررسی می‌شود. سپس این تاییدیه باید به بانک مرکزی ارائه شود تا گواهی ثبت آماری برای واردات مواد اولیه مورد نظر صادر شود و فرآیند تخصیص ارز انجام شود.

و در ادامه بانک مرکزی می‌گوید ارز ندارد و به ندرت گواهی ثبت آماری را صادر می‌کند؛ بنابراین کمبود مواد اولیه باعث کاهش تولید شده است.

 

افزایش نرخ ارز عامل دیگر گرانی سیگار

همچنین افزایش نرخ ارز نیمایی را از جمله عوامل افزایش قیمت سیگار عنوان و مدعی شد: نرخ ارز نیمایی حدود دو ماه است که به بیش از ۱۲ هزار تومان رسیده، اما پیش از آن ارز سامانه نیما با نرخ ۸۵۰۰ تا ۹,۵۰۰ تومان به واردکنندگان مواد اولیه عرضه می‌شد.

و می توان گفت  یکی از کالاهایی که مردم در هنگام کاهش ارزش ریال می‌خرند و دپو می‌کنند سیگار است، بنابراین در هفته گذشته تقاضای سیگار زیاد و عرضه آن کم بود که خود عامل دیگری برای افزایش قیمت سیگار شد.

قاچاق سیگار کاهش می یابد 

تولید سیگار در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۳۳.۷ درصد افزایش و میزان قاچاق در همین مدت، ۴۹.۳ درصد کاهش داشته است.

 طبق جدیدترین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در سه ماهه نخست امسال ۱۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون نخ سیگار تولید شده که نست به تولید ۹ میلیاد و ۵۰۰ میلیون نخ سیگار در مدت مشابه سال گذشته، ۳۳.۷ درصد افزایش داشته است.

همچنین آمارها نشان می‌دهد واردات سیگار که در دو ماهه منتهی به اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ به صفر رسیده بود، همچنان انجام نمی‌شود.

البته در سه ماهه نخست امسال صادرات سیگار نیز صفر بوده است؛ این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته ۱۵۰ میلیون نخ سیگار از ایران صادر شده است.

چرا به جای سیگار، بنزین گران شد؟

مالیات بر سیگار به تنهایی می‌توانست سالانه ۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد برای کشور داشته باشد، اما مافیای سیگار اجازه این کار را نداد. در حال حاضر ارزان‌ترین سیگار دنیا در کشور ما عرضه می‌شود. همچنین در هیچ کجای دنیا کمتر از کشور ما مالیات از سیگار نمی‌گیرند. در حال حاضر مافیای بزرگ دخانیات در کشور ما کار می‌کند؛ به طوری که در وضعیت تحریمی که هیچ چیز حتی دارو به ما نمی‌دهند اما چند کمپانی بزرگ آمریکایی به ما سیگار می‌دهند و هیچ تحریمی برای سیگار وجود ندارد.

اما موضوع این است که در زمان تصمیم‌گیری بین درآمد ۲۰ هزار میلیارد تومانی ناشی از افزایش تنها ۱۰ درصدی مالیات سیگار و وارد آوردن فشار آن بر افراد سیگاری و مافیای سیگار، و افزایش ۳۰۰ درصدی بهای بنزین و وارد آوردن فشار آن بر همه اقشار جامعه (با توجه به تاثیر مستقیم گرانی بنزین بر قیمت دیگر کالاها و خدمات)، شورای هماهنگی اقتصادی متشکل از سران سه قوه،‌ گزینه دوم را انتخاب می‌کند.

البته درآمد ناشی از افزایش مالیات سیگار تنها یکی از گزینه‌هایی است که در صورت فراگیر نبودن مافیا و فساد اقتصادی در همه بخش‌ها، امکان بهره‌مندی از آن وجود دارد.

 

 

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.